Σύνδεση

additional-info

Μουσεία Χίου

Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Κυριακή 08:30-15:00, τη Δευτέρα κλειστά.
Διεύθυνση: Μιχάλων 8, 82100Χίος
Τηλέφωνο: 22710 44239
Είσοδος: 2€, Ελεύθερη είσοδος για Έλληνες μαθητές και φοιτητές.

e-links: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3434

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου κτίστηκε σε οικοπεδική έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Χίου τη δεκαετία του ΄60 και τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης έγιναν το 1977, την περίοδο της μεταπολίτευσης, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Χίος φιλόλογος και ιστορικός Κων/νος Τρυπάνης. Την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε το ζεύγος Δ. και Μ. Αντωνακάκη.
Η πρώτη έκθεση καταλάμβανε μόνο δύο αίθουσες και δύο ημιυπαίθριους χώρους.
Το 1987 το Μουσείο έκλεισε για το κοινό, λόγω σοβαρών στατικών προβλημάτων, και μετά τις αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες εγκαινιάστηκε εκ νέου το έτος 2000. Η νέα μόνιμη έκθεση καταλαμβάνει πέντε αίθουσες, ενώ στους αύλειους χώρους εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές, καθώς και μοναδικός μακεδονικού τύπου τάφος, που βρέθηκε στην περιοχή του Φραγκομαχαλά.
Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Αγ. Γάλας, το Εμποριό, τα Δότια και τα Φανά, από τις ανασκαφές του Νικολάου Κοντολέοντος στο Ριζάρι και τις σωστικές ανασκαφές της Κ΄ ΕΠΚΑ, κυρίως στην πόλη της Χίου. Περιλαμβάνει επίσης αντικείμενα που με φροντίδα περισυνέλεξε ο έκτακτος επιμελητής Αρχαιοτήτων Αντώνιος Στεφάνου τις δεκαετίες ΄60 - ΄70, αλλά και αντικείμενα που παραδόθηκαν κατά καιρούς από πολίτες της Χίου.
Υπάρχει επίσης αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, που φιλοξενεί τα ευρήματα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο Αρχοντίκι των Ψαρών.


Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζιτιέ Τζαμί)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Κυριακή 08:30-14:30, τη Δευτέρα κλειστά.
Διεύθυνση: Πλατεία Βουνακίου, 82100 Χίος
Τηλέφωνο: 22710 81337
Είσοδος: 2€, Είσοδος ελεύθερη για καθηγητές, μαθητές και φοιτητές.

e-links: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3373

Η μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Χίου φιλοξενείται στο οθωμανικό τέμενος Μετζιτιέ Τζαμί, των μέσων του 19ου αιώνα, η αναστήλωση του οποίου υλοποιήθηκε εντός του Γ΄ Κ.Π.Σ., με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου. Η έκθεση δεν θίγει στο εσωτερικό το χαρακτήρα του μνημείου, αλλά συμβάλλει στην ανάδειξή του, καθιστώντας παράλληλα το ίδιο το κτήριο ένα έκθεμα. Συνεπώς, το τζαμί και η έκθεση συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοσυμπληρώνονται. Σκοπός της έκθεσης είναι να δώσει στους επισκέπτες μέσα από τα εκθέματα και το εποπτικό υλικό την εικόνα της ιστορικής και πολιτιστικής πορείας της Χίου από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τα νεώτερα χρόνια και να αναδείξει την όσμωση των διαφόρων πολιτισμικών ομάδων που συμβίωσαν κατά καιρούς στο νησί.
Επιμέλεια: 3η Εφορεία Βυζαντινών ΑρχαιοτήτωνΝαυτικό Μουσείο Χίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα -Σάββατο 09:00-14:00, την Κυριακή κλειστά.
Διεύθυνση: Στεφάνου Τσουρή 20, 82100 Χίος
Τηλέφωνο: 22710 44139
Είσοδος ελεύθερη

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου αποτελεί την υλοποίηση ενός παλαιού ονείρου των ιδρυτών του -όλων τους συντελεστών του Χιώτικου ναυτικού θαύματος- ν' αποκτήσει η σύγχρονη ελληνική ναυτοσύνη, σ' ένα από τα πιο μεγάλα κέντρα της, τη Χίο, ένα ευπρόσωπο και πανελληνίως σημαντικό σπίτι - μουσείο. Το Ναυτικό Μουσείο Χίου στεγάζεται στο κέντρο της πόλης στο παραδοσιακό αρχοντικό των αειμνήστων Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα, που δωρίθηκε στο ομώνυμο Κοινωφελές Ίδρυμα από τους κληρονόμους τους το 1991. Το Ναυτικό Μουσείο Χίου έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό της ναυτικής ιστορίας του νησιού, που κανένα άλλο ίδρυμα στην πόλη της Χίου δεν καλύπτει αυτή τη στιγμή. Είναι, άλλωστε, σε όλους γνωστή η μακραίωνη προσφορά των Χιωτών στη ναυτιλία και στο εμπόριο. Από τους βασικούς στόχους του Μουσείου είναι να εικονογραφήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του νησιού, συλλέγοντας αντικείμενα και ταξινομώντας ιστορικά στοιχεία της ναυτικής παράδοσης του τόπου καθώς και τις εξελίξεις της ναυτιλίας και των εμπορικών πλοίων. Στις δραστηριότητες του συμπεριλαμβάνονται διαλέξεις και συνέδρια με θέματα πάντα σχετικά με την Χίο και τη ναυτιλία καθώς και συνεργασίες με άλλα ναυτικά μουσεία του ελληνικού Αρχιπελάγους. Πυρήνα του Ναυτικού Μουσείου απετέλεσε η μικρή αλλά σημαντική συλλογή της Προοδευτικής Εκπολιτιστικής Ένωσης Βροντάδου (ΠΕΚΕΒ) η οποία πλουτίστηκε με δωρεές και άλλων εκθεμάτων, κυρίως ομοιώματα και εξαρτήματα πλοίων.
Στα αξιόλογα εκθέματα της ΠΕΚΕΒ περιλαμβάνονται αρκετά πορτρέτα ιστιοφόρων και ατμοκίνητων πλοίων Χιωτών καραβοκύρηδων, έργα του Χιώτη πλοιογράφου Αριστείδη Γλύκα (Βροντάδος 1870 -1940), πραγματικά αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης του τέλους του προηγούμενου και των αρχών του εικοστού αιώνα. Στη συλλογή της ΠΕΚΕΒ ανήκουν επίσης και αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη ναυσιπλοΐα. Ομοιώματα πλοίων, διαφόρων περιόδων, συμπληρώνουν τα εκθέματα καθώς και σπάνιες φωτογραφίες από τη ναυτική ζωή. Ειδικός βάρος έχει δοθεί στην περίοδο της ναυτιλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τα χαρακτηριστικά πλοία Liberty καθώς και πλοία άλλων τύπων που κατασκευάσθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και απετέλεσαν την αρχή της ανάπτυξης της μεταπολεμικής ελληνικής ναυτιλίας.


Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών

Ώρες λειτουργίας: 08:00-14:00
Διεύθυνση: Οινούσσες , 82101 Οινούσσες
Τηλέφωνο: 22710 55182
Είσοδος: 1,50€ γενική είσοδος, εκτός παιδιών κάτω των 15 ετών.

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού, επί της παραλιακής οδού, πολύ κοντά στο σημείο προσέγγισης του πλοίου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Δημαρχείο, τα σχολεία, η τράπεζα, το ταχυδρομείο, το Λιμεναρχείο και εμπορικά καταστήματα.
Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών ιδρύθηκε το 1965, για να στεγάσει μοντέλα πλοίων, μισομόντελα, πίνακες ζωγραφικής, ναυτικά όργανα, έγγραφα και βιβλία, όλα σχετικά με την ναυτική παράδοση των Οινουσσών. Όλα τα αντικείμενα της αρχικής συλλογής προέρχονται από δωρεές οινουσσιακών οικογενειών. Το Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού, επίσης οικογενειακή προσφορά.
Ο Αντώνης Σπ. Λαιμός, ο πρόωρα χαμένος δήμαρχος Οινουσσών, είχε οραματιστεί την ανακαίνιση και επέκταση του μουσείου με παράλληλο εμπλουτισμό του με νέες συλλογές.
Το όραμα αυτό ανέλαβε να υλοποιήσει ο αδελφός του Νικόλαος Λαιμός, ο οποίος πρόσφερε στην Αιγνούσα ένα σύγχρονο, μοντέρνο και ενδιαφέρον μουσείο, του οποίου οι συλλογές προκαλούν θαυμασμό στους επισκέπτες.
Στο αρχικό υλικό του Ναυτικού Μουσείου έχουν προστεθεί νεότερα μοντέλα πλοίων, καθώς και η περίφημη συλλογή του Αντώνη Λαιμού από μοντέλα πλοίων φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Άγγλων μετά τους πολέμους της περιόδου 1793 - 1815.
Οι χιλιάδες μέχρι τώρα επισκέπτες του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να δουν ενδιαφέροντα εκθέματα και να αντιληφθούν τη μεγάλη ναυτική παράδοση των Οινουσσών. Το Μουσείο έχει την δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων στην αίθουσα «Μαρίνα Λαιμού».
Συλλογές και Εκθέματα
1. Συλλογή πλοίων των ναπολεόντειων χρόνων, φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους στις φυλακές της Αγγλίας.
2. Συλλογή από όπλα ταξιδιωτών και όπλα μάχης του 18ου και 19ου αιώνα.
3. Συλλογή πινάκων ζωγραφικής του Αριστείδη Γλύκα, που απεικονίζουν αιγνουσιώτικα ιστιοφόρα και ατμόπλοια.
4. Συλλογή από μισομόντελα και μοντέλα πλοίων από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

 

 

Μουσείο Νέας Μονής

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Κυριακή 09:00-13:00, τη Δευτέρα κλειστά.
Διεύθυνση: Καρυές, 82100 - Χίου
Τηλέφωνο: 22710 79370
Είσοδος: 2€, 1€ για Έλληνες μαθητές και φοιτητές.

Η Νέα Μονή βρίσκεται στην κεντρική Χίο και ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει τραπεζοειδές σχήμα, στο μέσον του οποίου δεσπόζει το Καθολικό, μνημείο εξαίρετης αρχιτεκτονικής και τέχνης. Το μνημείο της Νέας Μονής έχει εγγραφεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με αριθμό εγγραφής 537/13.12.1990.
ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο νότιο τμήμα της μονής και στα νοτιοδυτικά του Καθολικού βρίσκεται η Τράπεζα, ο χώρος που εξυπηρετούσε την κοινή εστίαση των μοναχών. Το κτίριο αποκαταστάθηκε στα πλαίσια του Β΄ Κ.Π.Σ και οργανώθηκε σε μουσειακό χώρο, στο πλαίσιο του έργου «Μουσειακός Χώρος Τράπεζας Νέας Μονής Χίου» του Γ΄ Κ.Π.Σ – ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Ο ίδιος ο χώρος της Τράπεζας αποτελεί το βασικό έκθεμα, μέσα στο οποίο κυριαρχεί το επίμηκες κτιστό τραπέζι με το μαρμαροθέτημα που δεσπόζει στο μέσον της αίθουσας. Εκτός αυτού, στον ίδιο χώρο έχουν εκτεθεί βυζαντινά γλυπτά του 11ου αι. που προέρχονται από το Καθολικό της μονής, αγγεία που προέρχονται από το δώμα της βυζαντινής κινστέρνας του μοναστηριού και τμήματα αποτοιχισμένων τοιχογραφιών, που προέρχονται από τον εξωνάρθηκα του Καθολικού και από την ίδια την Τράπεζα. Η έκθεση υποστηρίζεται από εποπτικό υλικό, όπως επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες.
ΜΟΥΣΕΙΟ
Εξ΄ αιτίας των λεηλασιών και των καταστροφών που υπέστη η μονή μέσα στους εννέα αιώνες της ιστορίας της δεν έχει σωθεί τίποτα από τον αρχικό της πλούτο. Όλα τα αντικείμενα που εκτίθενται στο μικρό μουσείο – σκευοφυλάκιιο της μονής είναι νεώτερων χρόνων και προέρχονται από δωρεές. Στο μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε κελί της μονής που ήταν ερειπωμένο και αναστηλώθηκε το 1980, εκτίθενται αρκετά ενδιαφέροντα δείγματα εκκλησιαστικής και κοσμικής αργυροτεχνίας του 18ου και 19ου αιώνα, εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής, καθώς επίσης και εικόνες της ίδιας εποχής. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει τόσο για τη σπανιότητα όσο και για την καλλιτεχνική του αξία το περίφημο «πευκί» της Νέας Μονής, ένα μεγάλο αργυροχρυσοΰφαντο ύφασμα.
Επιμέλεια: 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

δείτε περισσότερα δείτε φωτογραφίες


Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Κυριακή 09:30-12:30 και 18:00-20:30, τη Δευτέρα κλειστά.
Διεύθυνση: Καλιμασσιά, 82100 Χίος
Τηλέφωνο: 22710 51373
Είσοδος: 2€, ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές και στρατιώτες.
Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν και είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο. Για πληροφορίες τηλέφωνα: 22740 71469, 6974810123
e-links: http://gym-kallim.chi.sch.gr/index.php


Το 1995 άρχισε η συλλογή λαογραφικού υλικού. Ο Πρόεδρος, Γιάννης Κολλιάρος και τα μέλη του σωματείου "Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς" έκαναν τη σκέψη να αξιοποιήσουν το υπόγειο του διδακτηρίου του Γυμνασίου, συνολικού εμβαδού 550 τ.μ. Αρχικά, με τη βοήθεια αξιόλογων συγχωριανών, έστησαν το λουτρουβειό (ελαιοτριβείο) και το ρεμπικαριό (αποστακτήριο ούζου).
Στη συνέχεια έχτισαν παραδοσιακά με πέτρα και γέρματα το ατσιγγαναριό (σιδηρουργείο), το ραφείο, το παπουτσίδικο, το παραδοσιακό σπίτι, το καφεπαντοπωλείο και διαμόρφωσαν χώρους για τα επαγγέλματα του κουρέα, του παπλωματά, του κηροποιού, του καλαθά, του πεταλωτή, του σαμαρά, του κρεοπώλη και άλλων επαγγελματιών.
Σ' ένα γέρμα έστησαν τον μπερντέ του Καραγκιόζη. Επίσης έστησαν χωράφι με καλύβι, πηγάδι και αλώνι. Όλα τα αντικείμενα και ο ρουχισμός είναι δωρεές κατοίκων από πολλά χωριά και την πόλη της Χίου.

δείτε περισσότερα δείτε φωτογραφίες


Εκκλησιαστικό Μουσείο Κουρουνίων

Η ανάγκη φύλαξης, αλλά και διδαχής των νεοτέρων, καθώς επίσης και των επισκεπτών, οδήγησαν τους Κουρουνιώτες και ειδικότερα την εκκλησιαστική επιτροπή, στην ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κουρουνίων. Πρόκειται για το πρώτο καθαρά Εκκλησιαστικό Μουσείο που υπάρχει στο νησί της Χίου.
Το Μουσείο στεγάζεται στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο (1913) του χωριού, το οποίο επισκευάστηκε γι ' αυτό το λόγο. Χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα έργα του μεγάλου βυζαντινού αγιογράφου Γεωργίου Παναγιωτάκη, που έζησε στη Χίο στις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι συγκεκριμένες αγιογραφίες κοσμούσαν πριν μερικά χρόνια την εκκλησία του χωριού.
Την συντήρηση των έργων έκανε ο συντηρητής Τάκης Ματζούκης. Στο μουσείο εκτίθενται επίσης και έργα του Κουρουνιώτη αγιογράφου Γεωργίου Κεφάλα.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, από τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα των Κουρουνίων.
Δύο ακόμη ενότητες, αυτές που αφορούν εκκλησιαστικά σκεύη και βιβλία γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν, ενώ κάποια από αυτά εκτίθενται ήδη στο εκκλησιαστικό μουσείο.
Πηγή πληροφοριών: www.kourounianet.gr


Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Καμποχώρων

Τηλέφωνο: 22710 77012

Ο Δήμος Καμποχώρων, στα πλαίσια των πλούσιων πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, ίδρυσε και λειτουργεί το λαογραφικό του μουσείο στον οικισμό του Χαλκειούς.
Στο μουσείο που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα από την παράδοση του τόπου μας, απόλυτα εναρμονισμένα με τις συνήθειες των απλών κατοίκων της περιοχής.
Ο Δήμος Καμποχώρων έχοντας εντρυφήσει στο μεγαλείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των Καμποχώρων εδώ και χρόνια συμβάλλει στην προώθηση του πολιτιστικού στοιχείου μέσα από μια σειρά δράσεων και ενεργειών. Σ’ αυτά τα πλαίσια ο Δήμος διοργάνωσε μια εκστρατεία συλλογής παραδοσιακών λαογραφικών αντικειμένων και ίδρυσε το Λαογραφικό Μουσείο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χαλκειούς. Ο ανακαινισμένος χώρος του παλαιού ελαιοτριβείου έχει καταστεί μουσειακός και επισκέψιμος για κάθε εραστή της τοπικής ιστορίας.
Το 2001 ξεκίνησε η αναπαλαίωση του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το λαογραφικό μουσείο. Το κτίριο βρίσκεται στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού Χαλκειούς και παλαιότερα λειτούργησε ως ελαιοτριβείο για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Μετά το πέρας των εργασιών το 2005, άρχισε η συλλογή του λαογραφικού υλικού. Τα αντικείμενα είναι δωρεές των συνδημοτών και του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς.

δείτε περισσότερα δείτε φωτογραφίες

 

Φαρμακευτικό Μουσείο

Το Μουσείο είναι ανοικτό κατόπιν τηλ. συνεννόησης στο 22710-52148, 22710-52250.
e-mail: chiospharmacymuseum@hotmail.gr

Το Φαρμακευτικό Μουσείο ξεκίνησε ως ιδέα το 2002. Σταδιακά πλαισιώθηκε από διάφορα άτομα φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιστορικούς καθηγητές…αλλά πάνω από όλα και με ανθρώπους γεμάτους με μεράκι. Σήμερα ένα μέρος της συλλογής του εκτίθεται στον περιορισμένο χώρο του κτιρίου που έχει παραχωρήσει το πολιτιστικό Σωματείο «Πρόοδος» της Καλλιμασιάς Χίου.
Σκοπός του μουσείου είναι η διατήρηση της Φαρμακευτικής κληρονομιάς του νησιού, η διάσωση υλικού από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό.
Το μουσείο συλλέγει αντικείμενα σχετικά με τη φαρμακευτική, βιβλία, διαφημιστικό, φωτογραφικό υλικό κ.α. Πρόσφατα απέκτησε το αρχείο του Φαρμακοποιού Αναστάσιου Δαμβέργη απόγονο παλιάς γενιάς φαρμακοποιών.
Κάθε χρόνο διοργανώνει σχολικά προγράμματα στα οποία οι μαθητές μαθαίνουν για τα φυτά και αξιοποιούν στο εργαστήριο τις ιδιότητες τους. Ακόμη οι μαθητές παρακολουθούν και φτιάχνουν κρέμες, αρώματα, σαμπουάν, σαπούνια….
Επίσης στις επικείμενες δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνεται μια έκθεση για τα φυτά του Ομήρου και η έκδοση περιοδικού σχετικό με την Ιστορία της Φαρμακευτικής.

δείτε περισσότερα δείτε φωτογραφίες


 


Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη (Βιβλιοθήκη Κοραή)

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08.00-14.00, Παρασκευή απόγευμα 17.00-19.30, Σάββατο πρωί 08.00-12.30).
Διεύθυνση: Κοραή 2, 82100 Χίος
Τηλ: 22710-44246

Το Λαογραφικό Μουσείο και η Πινακοθήκη που στεγάζονται στο κτίριο της Βιβλιοθήκης Κοραή προέρχονται βασικά από τις προσωπικές συλλογές του Φιλίππου Παντ. Αργέντη.
Το 1932, ο Φίλιππος Αργέντης ίδρυσε το Σύλλογο "Αργέντη" με σκοπό τη διάσωση του λαογραφικού και ιστορικού υλικού της Χίου (συλλογή ιστορικών κειμηλίων, ενδυμασιών κ.α.).
Το 1937 έγιναν τα εγκαίνια του «Εθνολογικού Μουσείου», σε αίθουσα του Γυμνασίου της Χίου. Από τότε το υλικό πλουτίστηκε τόσο με δωρεές, όσο και με νέες αγορές από το Φ. Αργέντη.
Έτσι, ο ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου αποφάσισε να επεκτείνει το κτίριο της Βιβλιοθήκης, προσθέτοντας και δεύτερο όροφο, για να στεγαστεί στον ίδιο χώρο η Λαογραφική Συλλογή και οι Ιστορικοί και Τοπογραφικοί Πίνακες της Χίου που είχε στο μεταξύ δωρίσει ο ίδιος.
Το 1962 έγιναν τα εγκαίνια των νέων αιθουσών. Μετά το θάνατο του Φίλιππου Αργέντη το 1974, ο γιός του Παντελής Φ. Αργέντης δωρίζει και άλλα βιβλία και πίνακες στο Μουσείο, το οποίο επεκτείνει, τροποποιεί και διαμορφώνει με τη μορφή που παρουσιάζει σήμερα. Όλοι οι πίνακες που στολίζουν την είσοδο της Βιβλιοθήκης, το χώρο της σκάλας και το διάδρομο του ορόφου, αναφέρονται στην Ιστορία της Χίου. Οι πίνακες αυτοί αποτελούσαν την προσωπική συλλογή του Φιλίππου Π. Αργέντη.
Σε χώρους του ισογείου υπάρχουν οι προτομές των ευεργετών της Βιβλιοθήκης Αδ. Κοραή και Φ. Αργέντη, κάδρα με οικόσημα μεγάλων οικογενειών της Χίου, προθήκες με χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Αδ. Κοραή και άλλων προσωπικοτήτων, μετάλλια, πετρώματα, απολιθώματα και διάφορα βιβλία και πίνακες.
Στη σκάλα προς τον όροφο υπάρχουν ιστορικοί και τοπογραφικοί πίνακες, κυρίως χαλκογραφίες και υδατογραφίες του 19ου αιώνα. Στον όροφο υπάρχουν οι αίθουσες Α, Β, Γ, Δ και Ε. Στις δύο τελευταίες στεγάζεται η Λαογραφική Συλλογή.

δείτε περισσότερα δείτε φωτογραφίες

 


Citrus Memories

Διεύθυνση: Αργέντη 9-11, ΚάμποςΧίος 82100
Τηλ.: 2271031513

Το Citrus Memories, είναι ο χώρος όπου φιλοξενούνται οι μνήμες και τα ντοκουμέντα και στοιχεία της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Αποτελεί ένα δυναμικό εκθεσιακό χώρο στο κάτω μέρος του αρχοντικού και μέσα μπορείς να πληροφορηθείς για:
• την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στις εποχές του χρόνου, τα εργαλεία και τις μεθόδους παραγωγής, τις συνήθειες και τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις ποικιλίες και τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν τα μανταρίνια και τα άλλα φρούτα τόσο μοναδικά.
• την κοινωνία των εσπεριδοειδών, τους ανθρώπους που αποτέλεσαν τον κεντρικό παράγοντα για την άνθηση του μοναδικού μύθου των χιώτικων μανταρινιών και άλλων φρούτων από τους Γενοβέζους, τους εμπόρους που τα ταξίδεψαν στις αγορές του κόσμου, τους καλλιεργητές, τους επιστάτες και βέβαια τους άρχοντες του Κάμπου.
• την εμπορική διαδικασία από τις αρχές του 15ου αιώνα προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τις μοναδικές συσκευασίες των εμπορευμάτων και το χάρτωμα των φρούτων, ένα – ένα, τους γνωστούς ως σήμερα εμπορικούς δρόμους που έκαναν τα εσπεριδοειδή της Χίου είδος πολυτελείας στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.
• την εκτεταμένη περιοχή του Κάμπου, με τα μοναδικά αρχοντικά και τους τοίχους που τα περιβάλλουν, τα περιβόλια, το μάγκανο και τα άλλα στοιχεία της περιοχής που της έχουν δώσει μια αρχιτεκτονική ιδιομορφία μοναδική στην Ευρώπη.
• την ιστορία της περιοχής μέσα από μια μοναδικής ευαισθησίας ταινία 23 λεπτών όπου κάτοικοι της περιοχής εξιστορούν για την ακμή και παρακμή των φρούτων των εσπερίδων.

δείτε περισσότερα δείτε φωτογραφίες