Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων
        
Ισολογισμοί 

         
 
   
Σύνδεση

additional-info

Περιφερειακές Ενότητες

Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (Νομός Λέσβου)


Ο Νομός Λέσβου βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο. Αποτελείται από 3 Νησιά. Τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Η συνολική έκταση του νομού είναι 2.154 τ.χμ, το συνολικό μήκος ακτών 696 χμ. και ο συνολικός πληθυσμός του 105.194 κάτοικοι. Στο νομό υπάρχουν 3 δήμοι (με 17 Δημοτικές Ενότητες, 13 στη Λέσβο και 4 στη Λήμνο).

Πρωτεύουσα του νομού Λέσβου είναι η Μυτιλήνη. Στη Μυτιλήνη έχει την έδρα της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

Περιφερειακή Ενότητα Χίου (Νομός Χίου)


Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, αποτελείται από το ομώνυμο μεγάλο νησί και δύο μικρότερα, αλλά εξίσου σημαντικά, τα Ψαρά και τις Οινούσσες!
Η Χίος έχει έκταση 904 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 54.000 μόνιμους κατοίκους.
Η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες, προσφέρουν αμέτρητες επιλογές στον επισκέπτη και είναι αναμφισβήτητα ο ιδανικός τόπος διακοπών για όσους επιθυμούν ξεχωριστές και ποιοτικές διακοπές!
Η πόλη της Χίου που λέγεται συνήθως και Χώρα, με 29.000 κατοίκους, είναι η πολυπληθέστερη πόλη του νησιού, διοικητικό, πνευματικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και εμπορικό κέντρο του νομού, και συγχρόνως το σπουδαιότερο λιμάνι του.

Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (Νομός Σάμου)


Η Σάμος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου πελάγους κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας, μεταξύ των παραλλήλων 37 μοίρες 49΄ και 37 μοίρες 37΄βορείου πλάτους και των μεσημβρινών 26 μοίρες 33’ και 27 μοίρες 04΄ 30΄΄ ανατολικού μήκους.

Aνατολικά της βρίσκεται η Μικρά Ασία από την οποία χωρίζεται με τον επταστάδιο πορθμό, ή Ντάρ Μπογάζ, με ελάχιστο πλάτος 1650 μέτρα περίπου, βόρεια βρίσκεται η χερσόνησος της Ερυθραίας, βορειοδυτικά η Χίος, δυτικά και νοτιοδυτικά η Ικαρία και το σύμπλεγμα των Φούρνων και νότια τα Δωδεκάνησα, από τα οποία τα πλησιέστερα είναι το Αγαθονήσι οι Αρκοί και η Πάτμος.

Η Σάμος έχει 33,814 κατοίκους (απογραφή 2001), αποτελείται από τέσσερις δημοτικές ενότητες, Βαθέος, Καρλοβασίου, Πυθαγορείου και Μαραθοκάμου, με πρωτεύουσα την Σάμο. Η Σάμος είναι ορεινή και έχει δυο βουνά, τον άγριο και βραχώδη Κέρκη, ύψους 1443 μέτρα και την κατάφυτη Άμπελο (ή Καρβούνης) ύψους 1160 μέτρα.Τo κλίμα της Σάμου είναι γλυκό, υγιεινό και ευχάριστο. Δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα. Οι άνεμοι που επικρατούν στην Σάμο είναι οι βοριάδες που τους θερινούς μήνες πνέουν σχεδόν συνέχεια. Οι νοτιάδες, που φυσούν, φέρνουν τις περισσότερες βροχές, και φυσούν κυρίως την χειμερινή περίοδο. Η ηλιοφάνεια στην Σάμο είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αφού, επί εξαμήνου και πλέον, κατά την θερινή περίοδο, σπάνια να φανεί σύννεφο στον ουρανό.

Η Ικαρία ανήκει στο σύμπλεγμα των Ανατολικών Σποράδων. Έχει ανατολικά τη Σάμο, δυτικά την Μύκονο, βόρεια την Χίο, νότια την Πάτμο και τους Φούρνους.

Η ονομασία του νησιού οφείλεται στο περιστατικό του πνιγμού και της ταφής του Ικάρου, εκτός του κυρίου ονόματος της είχε και άλλα ονόματα που αναφέρονταν στα χαρακτηριστικά της όπως Μάκρις, Δολίχη ή Δολίγη εξαιτίας του σχήματός της που ήταν επίμηκες ή Ιχθυόεσσα εξαιτίας της αφθονίας ψαριών που υπήρχε στη θάλασσα.

Σήμερα εντός της θάλασσας περίπου ¬πενήντα μέτρα από τα βράχια στην παραλία της Βαώνης του χωριού Χρυσόστομος υπάρχει βράχος που ονομάζεται Νίκαρης αφού σύμφωνα με την παράδοση εκεί πνίγηκε ο Ίκαρος.

Οι Φούρνοι είναι το τρίτο από τα νησιά του Νομού Σάμου. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα παρά αρκετά νησάκια που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Σάμου και νοτιοανατολικά της Ικαρίας, στα οποία έχει κανείς πρόσβαση με πλοίο, βάρκες ή τα υδροπτέρυγα. Υπάρχουν τρία μεγαλύτερα νησάκια (Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς) και εννέα μικρότερα, ασφαλές καταφύγιο για τα θαλασσοπούλια και, παλιότερα, και για τους πειρατές! Απέχουν 4 ν.μ. (ναυτικά μίλια) από τη Σάμο, 6 ν.μ. από την Ικαρία και 9 ν.μ. από την Πάτμο και αποτελούν μέρος προστατευόμενο από το πρόγραμμα Natura 2000.
Οι Φούρνοι είναι το πιο μεγάλο από τα νησάκια του μικρού αρχιπελάγους, με την ομώνυμη πρωτεύουσά τους χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το μικρό φυσικό λιμανάκι τους. Κατοικούνται από 2000 φιλόξενους Έλληνες που προσπαθούν να κερδίσουν τον επιούσιο κάνοντας ό,τι μπορούν στην καλλιέργεια της λιγοστής γης, την κτηνοτροφία, το ψάρεμα, τα μελίσσια, το εμπόριο και τον τουρισμό, όμως, η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων είναι ναυτικοί.


      
Λεύκωμα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
 
             
 
 
       
  
webmail

 
        
   
 
            
Απογραφή Εργαζομένων Δημοσίου

ΚΕΠ
        
ΕΝΠΕ

ΣΥΖΕΦΞΙΣ
         
EOT
            
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ευρωπαϊκή Ένωση  
      

Διαγωνισμός Φωτογραφίας "Η Ευρώπη στην Περιοχή μου 2013"
 
 

Η Ευρώπη σου
 
Εγγραφή σε Ενημερωτικό Δελτίο
*