Σύνδεση

additional-info

Καλωσήρθατε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελείται από τρεις Περιφερειακές Ενότητες, την Π.Ε. Λέσβου, την Π.Ε. Χίου και την Π.Ε. Σάμου οι οποίες με τη σειρά τους απαρτίζονται από εννέα συνολικά μοναδικού κάλλους νησιά.

Στην Π.Ε. Λέσβου ανήκουν τα νησιά Λέσβος, Λήμνος και Αγ. Ευστράτιος:

Λέσβος

Σαν ασημοπράσινο πλατανόφυλλο στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, που τόσο λάτρευε, φαντάστηκε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τη Λέσβο, νησί από το οποίο καταγόταν. Το τρίτο σε έκταση νησί της Ελλάδας, καλύπτεται από χιλιάδες στέμματα ελαιώνων και απέραντα πευκοδάση, που δίνουν στο νησί το χαρακτηριστικό του χρώμα.

Λήμνος
Το νησί των ανέμων, η μυθική πατρίδα του Ήφαιστου, υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών λόγω της μοναδικής γεωγραφικής του θέσης. Ταυτόχρονα, οι δαντελωτές του ακρογιαλιές, ο γαστρονομικός του πλούτος και οι φιλόξενοι κάτοικοι το καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό.

Άγιος Ευστράτιος
Ένα νησί κυριολεκτικά στη μέση του πελάγους, 23 μίλια μακριά από τη Λήμνο. Στη μνήμη των περισσότερων, φέρνει τον τόπο εξορίας, γι’ αυτό και δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί το πόσο όμορφο είναι, με το τοπίο του να εναλλάσσεται ανάμεσα στα βοσκοτόπια και τις βελανιδιές, και τις απέραντες σχεδόν παρθένες παραλίες.

Στην Π.Ε. Χίου ανήκουν τα νησιά Χίος, Οινούσσες και Ψαρά:

Χίος

Το νησί του Ομήρου, η μυροβόλος Χίος, όπως αποκαλείται, λόγω των εκτεταμένων εκτάσεων με εσπεριδοειδή αλλά και της έντονης παρουσίας της μυρωδιάς της μαστίχας και του χιώτικου γιασεμιού, είναι ένας ιδιαίτερος τόπος τόσο λόγω της φυσικής της ομορφιάς, όσο και εξαιτίας του σπάνιου οικιστικού της περιβάλλοντος, κληρονομιά, κατά κύριο λόγο, της αρχαίας, της μεσαιωνικής και της μεταμεσαιωνικής παράδοσης.

Οινούσσες
Ανατολικά της Χίου, απέναντι από τη Λαγκάδα, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Η όμορφη πόλη του νησιού, Αιγνούσα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα απότομο λόφο, αποτελείται από ψηλά παραδοσιακά και πολυτελή σπίτια, με στενά δρομάκια, πλακόστρωτα.

Ψαρά
Τα Ψαρά μαζί με τα Αντίψαρα βρίσκονται 12νμ ΒΔ της Χίου και 44νμ από την Πόλη της Χίου. Τα δύο αυτά νησάκια μαζί με κάποια άλλα γειτονικά όπως το Δασκαλιό, το Κάτω Νησί και τον Άγιο Νικόλαο, αποτελούν ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα.

Στην Π.Ε. Σάμου ανήκουν τα νησιά Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι:

Σάμος

Η Σάμος, το νησί που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1.650 μέτρα από τα παράλια της Μικρασίας (στο σημείο που λεγόταν στην αρχαιότητα επταστάδιος πορθμός και οι Τούρκοι το ονόμασαν Ντάρ Μπογάζ), έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου με μια σημαντική ιδιαιτερότητα, την υπέροχη βλάστηση και το ανάγλυφο του εδάφους.

Ικαρία
Η Ικαρία, το πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου, έχει συνδέσει την ιστορία της με τον μύθο του Ικάρου, του πρώτου ανθρώπου που πέταξε φορώντας κέρινα φτερά. Ενθουσιασμένος από την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία, πέταξε κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώσουν τα φτερά του και να πνιγεί στο πέλαγος κοντά στις ακτές του νησιού, που πήρε το όνομά του.

Φούρνοι
Οι Φούρνοι Κορσέων (ή αλλιώς Φούρνοι Ικαρίας ή απλώς Φούρνοι) είναι συστάδα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου. Η θέση τους είναι δυτικά-νοτιοδυτικά της Σάμου και ανατολικά της Ικαρίας. Τα κατοικημένα νησιά όλο το χρόνο είναι δύο, οι Φούρνοι και η Θύμαινα.