Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για υδατοκαλλιέργειες

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για υδατοκαλλιέργειες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στην Συνεδρίαση της 24.11.2021, ενέκρινε Ψήφισμα αναφορικά με το Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας Λέσβου, εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, σύμφωνα με τα αιτήματα των δήμων και των αλιευτικών φορέων της Λέσβου.  

Το ψήφισμα εισήλθε προς συζήτηση με εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Πανάγου Κουφέλου, εγκρίθηκε κατά Πλειοψηφία και προτείνει γνωμοδοτικά τα εξής:

«Ο Κόλπος Καλλονής Λέσβου, σύμφωνα με επιστημονική τεκμηρίωση, αποτελεί ένα κλειστό, ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που χρήζει προστασίας από κάθε παρέμβαση που θα απειλούσε να διαταράξει την ισορροπία του. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να εξαιρεθεί ως χώρος εγκατάστασης οποιωνδήποτε μονάδων υδατοκαλλιέργειας από την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και να απομακρυνθούν οι υπάρχουσες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι ο Κόλπος έχει ήδη υποστεί, στο παρελθόν, τις ολέθριες συνέπειες εγκατάστασης ιχθυοτροφείων.

Η περιοχή Νότια του Ακρωτηρίου Κέφαλος στην είσοδο του Κόλπου Γέρας Λέσβου, δεν πρέπει να συμπεριληφθεί ως χώρος εγκατάστασης Ιχθυοκαλλιεργειών όπως και  στον Χωροταξικό Σχεδιασμό για Υδατοκαλλιέργειες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο κ. Αρώνη για την αποστολή του παρόντος στους αρμόδιους Υπουργούς (Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και αποφασίζει να ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς για να εκθέσει τα παραπάνω αιτήματα».

Από τη Συνεδρίση απουσίαζαν οι :  Κυριαζής Γεώργιος και Φιλιππής Σταμάτιος.

Θετική Ψήφο "υπέρ" έδωσαν οι : Αρώνης Κωνσταντίνος, Τούφου Μαγδαληνή, Κουφέλος Πανάγος, Βρουλής Παντελής, Πανουράκης Βασίλειος, Βλάττας Λαμπρινός – Άγγελος, Αντωνέλλη Αναστασία, Κουρσουμπάς Δημήτριος, Νύκτας Νικόλαος, Μπουρνιάς Παντελής, Αθηνάδης Λεωνίδας, Μπουγδάνος Παντελής, Σουλτάνα Ανδρεάδου, Γενούζος Παντελής, Χριστόφας Παναγιώτης, Καρασάββας Νικόλαος, Βερρής Παντελέων, Κριμιζής Χριστόφορος, Καμπούρης Στυλιανός, Κυρίτση Αγλαϊα.

Κατά Ψήφισαν οι: Χατζηκομνηνός Αριστείδης, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη, Κυρατζής Χρυσοστόμου Ευστράτιος, Λεγάτος Παντελεήμων, Παπαγεωργίου Παρασκευάς, Αδαμίδης Κωνσταντίνος.

Λευκά: μηδέν (0)

Είχαν αποχωρήσει από την πλατφόρμα την ώρα της ψηφοφορίας οι: Καλογήρου Χριστιάνα, Τριανταφύλλου Νικόλαος, Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Προβέτζας Παναγιώτης.

Από το Γραφείο Τύπου

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΥλοποίηση Ταχύρρυθμων Προγραμμάτων Κατάρτισης μελισσοκόμων στο νησί της Λήμνου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΑπόφαση σύστασης Μητρώου αξιολογητών