Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής ( 1941 – 1944 ), προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο των Ελλήνων που, με τις όποιες δυνάμεις τους, αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν.1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης.

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης, θα γίνει σε ολόκληρη την επικράτεια, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη  έχει ως ακολούθως:

10:00 π.μ. :     Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος

10:45 π.μ. :      Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης 

(Μακρύ – Γιαλός ) και κατάθεση στεφάνων από τους βουλευτές του Νομού Λέσβου, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Στρατηγό ή Ανώτερο Διοικητή Φρουράς, το Δήμαρχο Μυτιλήνης, το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τη Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωπους Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος και Σωμάτων Ασφαλείας, τα πολιτικά κόμματα, τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων και τις πολιτικές νεολαίες, καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου  φορέα θελήσει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση, με τη σειρά που προβλέπεται στις επίσημες τελετές.           

 Στα πλαίσια του εορτασμού ορίζουμε :

  • Γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή ώρα, μέχρι και τη δύση του ήλιου της 27ης Νοεμβρίου 2022
  • Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ, Τραπεζών, καθώς και των αγκυροβολημένων στο λιμάνι της Μυτιλήνης πλοίων, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης Νοεμβρίου 2022,λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β΄) Κ.Υ.Α., όπως ισχύει.

Παρακαλούμε να μεριμνήσουν :                                             

  • Η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, για τις Ιεροτελεστίες.
  • Η Αστυνομική Δ/νση Λέσβου, για την εξασφάλιση της τάξης και ευκοσμίας στους χώρους των εκδηλώσεων.
  • Ο Δήμος Μυτιλήνης, για την εγκατάσταση των μεγαφωνικών συσκευών και τον ορισμό τελετάρχη.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

        

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΗ Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον Αθλητικό Σύλλογο "ΑΘΛΗΣΗ" διοργανώνει την αθλητική εκδήλωση με θέμα "ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΟΛΛΕΙ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ –ΠΑΝΚΟΡΑΣΙΔΩΝ-ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ" που θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Σκόπελου 12 & 13/11/2022