ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 8ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 8ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης με την ευκαιρία της Επετείου απελευθέρωσης της πόλης της Μυτιλήνης στις 8 Νοεμβρίου 1912, από τον Οθωμανικό ζυγό, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις 8 Νοεμβρίου το πρωί του 1912, ο Ελληνικός Στόλος υπό την Ναυαρχίδα ΑΒΕΡΩΦ και τις διαταγές του αείμνηστου Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη έφθασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης ως απελευθερωτής, όπως είχε αποφασισθεί ένα μήνα πρωτύτερα. Ήταν η αρχή απελευθέρωσης της Λέσβου. Την ίδια ώρα στη νήσο, το Εθνικό Κομιτάτο με επικεφαλής τους Θ.Μελανδινό και Δ.Πετρέλλη εκ Πλωμαρίου και Β.Κομβόπουλο, είχε ‘φροντίσει’ για το «πνεύμα» απελευθέρωσης που επικρατούσε. Στην αδύναμη αντίδραση της Τουρκικής Διοίκησης οι αποβατικές Ελληνικές Δυνάμεις με τη βοήθεια των τοπικών Αρχόντων έθεσαν αναιμάκτως τη πόλη υπό την εξουσία τους.

Στιγμές της ιστορίας που στις 8 Νοεμβρίου 2020 Τιμούμε και Δοξάζουμε, φέρνοντας στη σκέψη μας τη χαρά των κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους ως ελεύθεροι άνθρωποι για πρώτη φορά μετά από 450 χρόνια Οθωμανικής σκλαβιάς. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας καθώς με τον αποδιωγμό του πολύχρονου κατακτητή η νήσος επανήλθε στη μητέρα Ελλάδα, διατηρώντας ανεξίτηλα τα σημάδια του αρχαιοζήλευτου Ελληνοπρεπούς πολιτισμού της.

Με συγκίνηση και ευλάβεια διατηρούμε στην θύμηση και την ψυχή μας τις ιερές εκείνες στιγμές και εμπνεόμενοι από το ένδοξο παρελθόν μας αντλούμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες παραμένοντας κάθε στιγμή ενωμένοι.

Λέσβος «Γαία Ελληνική», Μυτιλήνη που γιορτάζεις την ελευθερία και την Ελληνικότητά σου Χρόνια Πολλά».


Από το Γραφείο Τύπου

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΥπογραφή σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΦΟΥΡΝΩΝ