Ο Περιφερειάρχης στις εκδηλώσεις Προσφυγικής Μνήμης

Ο Περιφερειάρχης στις εκδηλώσεις Προσφυγικής Μνήμης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις εκδηλώσεις της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που διοργανώθηκαν στη Μυτιλήνη την Κυριακή 19.9.2021, παρέστη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998, να τιμάται στις 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη δραματική περίοδο του 1922 και είχαν αποτέλεσμα την εξόντωση και τον  ξεριζωμό του Ελληνικού στοιχείου από τα Μικρασιατικά παράλια, που επί αιώνες κατοικούσε.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και περιλάμβαναν τέλεση αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα, εκφώνηση πανηγυρικού, «ευχή κόλλυβων» και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, οι λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν μία συστηματική προσπάθεια εξόντωσης και εκδίωξης των Ελλήνων από τα χώματα που κατοικούσαν και άνθισε ο Πολιτισμός τους επί χιλιετίες. Δεν ξεχνούμε τις  Τουρκικές θηριωδίες που υπέστη ο Ελληνισμός και τα κύματα των εκδιωχθέντων Μικρασιατών Ελλήνων προσφύγων που δέχθηκαν η Λέσβος, το Βόρειο Αιγαίο και η Ελλάδα. Ριζωμένοι πλέον εδώ, στη μητέρα πατρίδα οι Πρόσφυγες ζουν και  μεγαλουργούν αλλά δεν ξεχνούν. Διατηρούν τις ιστορικές  μνήμες  με την ευχή να μη ξαναζήσει κανένας Έλληνας, κανένας άνθρωπος όσα έζησαν οι πρόγονοί τους. Οι σύγχρονες περιστάσεις μας καλούν να κρατήσουμε ψηλά την έννοια της πατρίδας, με άγρυπνο μάτι, ενωμένοι και δυνατοί, ενάντια στη Τουρκική επιβουλή που εκδηλώνεται με πολιτική ρητορική και μεθοδεύσεις, αλλά και την υλοποίηση σχεδίων εθνικά επιζήμιων μελλοντικώς, απ’ όπου και αν εκπορεύονται. Είναι ευθύνη μας απέναντι στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και τους συμπολίτες μας απογόνους τους να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια και για τις γενιές που ακολουθούν. Είναι ευθύνη μας να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε, τι συνέβη στους Ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, της Βιθυνίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης. Είναι ευθύνη μας η ενότητα για την προστασία του τόπου και του Πολιτισμού μας, με καθαρή σκέψη, θέληση και βλέμμα στο μέλλον που επιθυμούμε.».-

Από το Γραφείο Τύπου

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΕπίσκεψη Περιφερειάρχη σε Σταυρό Αμπελικό
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΒράβευση Ζυγομαλά Αδαμάντιου