ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 21-07-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 21-07-2020

Μυτιλήνη 23 Ιουλίου 2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Νοτιοδυτικά της Λουτροπόλεως Θερμής Λέσβου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνέδραμε ουσιαστικά στην προσπάθεια περιορισμού και εν τέλει κατάσβεσης της πυρκαγιάς με την διάθεση μέσων όπως για παράδειγμα τη διάθεση πλατφόρμας για τη μεταφορά προωθητήρα στο χώρο της πυρκαγιάς. Η έναρξη του συμβάντος  τις μεσημβρινές ώρες της 21ης Ιουλίου 2020 πλησίον της Ι.Μ. Αγ. Ραφαήλ και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εξελίχθηκε ταχύτητα. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανταποκρινόμενη στο ρόλο της και μέσω της αδιάλειπτης παρουσίας του Δ/ντή Πολιτικής Προστασίας κ. Μαλλιαρού Δημητρίου καθώς και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Αρ. Χατζηκομνηνού, είχε την ευθύνη του συντονισμού τόσο των μέσων όσο και των επίγειων δυνάμεων αλλά και της διαβίβασης πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του μετώπου, για όλο το χρονικό διάστημα που το συμβάν ήταν σε πλήρη εξέλιξη, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον μέσω της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν και επιχείρησαν 11 πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες ήτοι, το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου (Κλιμάκιο Μυτιλήνης, Κλιμάκιο Πλωμαρίου, Κλιμάκιο Γέρας και η Εθελοντική Ομάδα «ΑΜΠΕΛΟΣ»), την Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων Μυτιλήνης, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Λέσβου, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αγιάσου, την Λέσχη 4Χ4, την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης  με την διάθεση πυροσβεστικών οχημάτων, εργαλείων και ανθρώπινου δυναμικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά και επί του πεδίου υπήρξε συνεργασία με την  Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα με σκοπό στην λήψη ορθότερων αποφάσεων ώστε να αντιμετωπιστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα ενεργά μέτωπα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, το δύσβατο της περιοχής αλλά κα της μεγάλης ποσότητας καύσιμης η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς θεωρείται επιτυχής και η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στην άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων αλλά κυρίως στην αθρόα προσέλευση των εθελοντικών ομάδων. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εθελοντές των οποίων η συμβολή είναι ανεκτίμητη, τους πολίτες της περιοχής οι οποίοι με την καλή γνώση των υφιστάμενων οδών καθοδήγησαν τα Πυροσβεστικά οχήματα και τις δυνάμεις για ταχύτερη επέμβαση, τους Αξιωματικούς και Πυροσβεστικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν καθώς και τους χειριστές των εναέριων μέσων που κάτω από αντίξοες συνθήκες έδωσαν πραγματική μάχη. Τέλος πρέπει να τονιστεί η άριστη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας όπως και όλων των εμπλεκομένων.  

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λέσβου

 

                                                                        Αριστείδης Χατζηκομνηνός
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 21-07-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 21-07-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 21-07-2020
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ 4
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ 4